Eerste oogst 2020! In de voedselbosbakken tiert alles welig dit voorjaar. Voorjaarskruiden bloeien en de appel- en kweepeerboompjes laten naast bloesems zelfs al de eerste vruchtaanzet zien!

Tijd om de eerste ‘vruchten’ te plukken. Op de Ruijtergaard oogsten we de Citroenmelisse:

Een heerlijk fris kruid met citroenachtige smaak, waar je van alles mee kunt doen. Je gebruikt het kruid voornamelijk vers omdat het zich moeilijk laat drogen. Bij warme gerechten voeg je het als laatste toe (niet meekoken). Trek er een frisse thee van, gebruik het als toekruid door een salade of pasta of als smaakmaker bij visgerechten.. Je kunt eindeloos varieren!

Wij maakten er een Citroenmelisse pesto van:

  • Gelijke delen verse blaadjes en zonnebloempitten
  • 1+ teen knoflook
  • 75 ml.olijfolie/knijp citroensap
  • vlucht zwarte peper
  • snuf zeezout
  • 40gr.parmazaan in blokjes
  • Alles in keukenmachine draaien tot mooie smeuiige brei=pesto.
  • Vers blaadje voor garnering.

Bonus: Melissa Officinalis (de naam ‘officinalis’ geeft aan dat het van oudsher in apotheken werd gebruikt vanwege haar medicinale eigenschappen) helpt hoofd en lichaam te kalmeren. Het is een uitstekende helper van de spijsvertering, en bij klachten door spanning zoals hoofdpijn, stress en slapeloosheid. Prima plant in deze tijd!