fbpx

Onze eigen Mariken de Goede praat 12 juni mee in Pakhuis de Zwijger over ‘Donut Deals’:

Een nieuw project dat stadsmakers wil verbinden en verder helpen. Samen met Anne Stijkel, Rita Aliredjo en Zinzi Stasse gaat Mariken in gesprek over hoe stadsmakers duurzame en sociale onderdelen kunnen samenbrengen in hun initiatieven, hoe zij onderling van elkaar kunnen leren- en samen sterker kunnen zijn. Super interessant dus! Je kunt het gesprek online bijwonen – Vrijdag 12 juni – 18:30 – via de LIVECAST van Pakhuis de Zwijger

Een donut deal, wat is dat dan?

Donut deals staan voor lokale initiatieven die een ‘win-win’ situatie creëren voor zowel de mens als onze planeet; Deze initiatieven worden opgezet door burgers en/of lokale ondernemers om zowel een duurzame als sociale boost aan de wijk of buurt geven. Hoe kun je bijvoorbeeld werken aan ecologische verbetering van je omgeving en tegelijkertijd zorgen voor meer verbinding in je wijk? Of energiebesparende producten maken voor een eerlijke prijs en tegelijkertijd mensen met minder kansen op de arbeidsmarkteen baantje geven?

“Een eerste verkenning laat zien dat er al honderden sociale en duurzame initiatieven in de regio zijn, en velen zouden al snel kunnen uitgroeien tot een donut deal.” … “Ontmoet deze initiatieven, deel ervaringen en kijk of ook jouw initiatief in de donut past. Dit programma geeft een aanzet tot een “community of practice” voor stadsmakers die het donutmodel in de Amsterdamse regio tot leven willen wekken”

 

*De ‘Donut Deal’ is geinspireerd op het ‘Donut Model’ van de Britse econoom Kate Raworth: “Haar model is een economisch model dat economische welvaart meet door te kijken naar de realisatie van een sociaal fundament zonder het overschrijden van ecologische plafonds. Simpel gezegd is het doel om de behoeftes van iedereen te realiseren binnen de draagkracht van de Aarde.” (bron: wikipedia)

*Wist je dat Kate Raworth in opdracht van gemeente Amsterdam een ‘Stadsdonut voor Amsterdam’ heeft ontwikkeld?: “Om nu en straks te toetsen of we op de goede weg zijn naar een volledig circulaire stad, heeft de Britse econoom Kate Raworth de Stadsdonut voor Amsterdam ontwikkeld. Een raamwerk dat structureel gevuld wordt met actuele data op ecologische en sociale thema’s in de stad en de steden waar ons consumptiegedrag invloed op heeft. De Stadsdonut voor Amsterdam dient uiteindelijk om richting te geven aan de keuzes die Amsterdam maakt en het beleid dat de stad voert.” (bron: gemeenteamsterdam.nl)

Privacy Preference Center